Co zjeść w Chorwacji, czyli 10 potraw, których musicie tu spróbować! Kuchnia Chorwacji na pewno mile Was zaskoczy. O niektórych jej daniach, jak burek czy cevapcici, już pisałem na blogu przy okazji odkrywania smaków Bośni. Dziś skupimy się na tym, co można zjeść w Chorwacji, by poczuć zarówno morski klimat tego kraju, jak i jego kulinarną, bałkańską tradycję. Przygotowałem dla Was 10 propozycji – sami wybierzecie, których z nich spróbujecie podczas pobytu nad Adriatykiem. Czy kuchnia Chorwacji przypadnie Wam do gustu?

Twierdza Starigrad, widok na miasteczko Omis
Po wspinaczce na okalające dalmatyńskie miasta i miasteczka góry, jedzenie smakuje wybornie!

Smaki Bałkanów

Wakacje 2022 r. spędzam w większości w Chorwacji. Jestem tu po raz drugi w tym roku, tak bardzo urzekł mnie nie tylko kraj i jego kultura, ale i kuchnia, nieco odmienna od tego, co jadałem w Bośni, Czarnogórze czy Słowenii. Kuchnia Chorwacji to kuchnia z silnymi morskimi tradycjami, z owocami morza, z rybami, przyrządzanymi tu na różne sposoby. Turystów z Polski zachwyci smakami, których próżno szukać nad Wisłą w codziennej kuchni, ale i… cenami za ryby, które mimo tego, że sezon w pełni, wielokrotnie i tak są niższe niż w popularnych nadmorskich miejscowościach w Polsce.

Omis, Chorwacja
Góry w Chorwacji robią smaka, ale to kuchnia w tym kraju podbija serca przyjezdnych.

Co zjeść w Chorwacji? 10 potraw, których musisz spróbować!

Na pytanie, co zjeść w Chorwacji, co oferuje kuchnia Chorwacji, odpowiem krótko: ryby i owoce morza. W bardzo wielu restauracjach podawane są makarony na styl włoski, czy różnego rodzaju pizze, co stanowi miłą odmianę po miejscowej diecie, ale… No właśnie, to miła odmiana i smaki, które znamy z Polski. Ja, gdy jadę w dane miejsce, staram się kosztować miejscowych dań i to nie w ekskluzywnych restauracjach (choć też się zdarza, rzadko, ale jednak), lecz robionych w sposób domowy, „domaci”, jak mawiają na Bałkanach. Stąd w moim wpisie mniej restauracji, a większość barów, w których stołują się również miejscowi.

Co jeść w Chorwacji
Zaczynam od czarnego ryżu czyli Crni Rižot – klasycznej potrawy, której cena jest przystępna, a smak zaskakuje. Ryż barwiony atramentem z kałamarnicy, z dodatkiem owoców morza. Pychota!

Czarny ryż z atramentem z mątwy, czyli Crni Rižot

Listę 10 potraw, których musisz spróbować w Chorwacji, otwiera czarny ryż, farbowany atramentem z mątwy, podawany z owocami morza, czyli Crni Rižot. To miejscowa odmiana risotto – gotowanego, długiego ryżu, barwionego na czarno atramentem z mątwy, zmieszanego ze smażonymi czy duszonymi owocami morza, przede wszystkim z kawałkami mątwy. Danie zachwyca głębią morskiego smaku i aromatu, wyróżnia się czarnym kolorem, a jedna porcja z reguły starczy na cały obiad (dla niejadków nawet dla dwóch osób). Cena? Od około 70 kun za porcję w Makarskiej do 90 kun w eleganckiej restauracji w Skradinie. Generalnie ta potrawa nie należy do drogich, ale jest naprawdę pyszna, sycąca, bardzo morska, bardzo chorwacka. Kuchnia Chorwacji bez tej potrawy nie byłaby taka dobra!

Co jeść w Chorwacji
Czarny ryż czyli Crni Rižot to potrawa bardzo popularna w Chorwacji i niezbyt droga, za to bardzo syta i bardzo lokalna!

Ryba dorada, czyli orada

Obowiązkowy punkt na smakowej mapie Chorwacji, jedna z najsmaczniejszych i najpopularniejszych ryb nad Adriatykiem. Jeśli nie możecie się zdecydować na to, jaką rybę zjeść w Chorwacji, to dorada, znana również jako orada, zawsze będzie dobrym rozwiązaniem. To gatunek ryby żyjącej w Adriatyku, ale też hodowanej w stawach. Ma przepyszne białe mięso, trochę ości, ale w miarę łatwo się ją obiera. Najlepsza jest z grilla lub piekarnika. Koszt dorady (orady) w Makarskiej, jako dania obiadowego dla jednej osoby, podawanej w towarzystwie krążków ziemniaków i surówek, oscyluje między 86 a nawet 130 kun.

Co jeść w Chorwacji? 10 potraw, których musisz tu spróbować
Ryba dorada, zwana oradą – ta porcja w Makarskiej to koszt 92 kun.

Ryba zubatac

Kolejna na linie 10 potraw, których musisz spróbować w Chorwacji, jest ryba o nazwie zubatac. Jeśli zastanawiasz się, będąc na plaży, co zjeść w Chorwacji, a nieopodal jest bar, z dużą pewnością znajdzie się tam w menu właśnie zubatac. To spora morska ryba, podawana w całości (ja jadłem ją smażoną, w towarzystwie pieczonych ziemniaków, z zestawem surówek), o białym, pysznym mięsie. Jest łatwa do obrania, bo ma duże ości. Porcja, w której zawiera się patroszona, smażona z dodatkiem czosnku i pietruszki ryba, do tego pieczone krążki ziemniaczane i surówka, w nadmorskim barze w Makarskiej, to koszt 85 – 130 kun. To porządne danie obiadowe, no i smak Chorwacji na talerzu.

kuchnia Chorwacji
Zubatec, kosztujący 92 kuny, podany z ziemniakami i surówkami w barze przy plaży – proste, pyszne, syte jedzenie!

Mule czyli Dagnje

Mule, czyli małże, w sosie z dodatkiem wina, czosnku, pietruszki bądź sosie zaprawionym pomidorami, to jak – zauważyłem z własnej obserwacji – jedna z najchętniej wybieranych przez Polaków w Chorwacji potraw. Turyści z Polski już wiedzą, co zjeść w Chorwacji. Jednym z decydujących czynników jest cena, bo mule potrafią kosztować mniej niż porcja ryby w tej samej restauracji. Kochasz, drogi Czytelniku bloga, owoce morza? Interesują Cię chorwackie smaki? No to muli musicie spróbować. Jadłem je w różnych miejscach, zawsze były smacznie i dobrze przyrządzone, więc ze spokojnym sumieniem mogę je polecić jako jedną z 10 potraw, których musisz tu spróbować. Średnia cena wynosi między 90 a 120 kun za porcję. Kuchnia Chorwacji bez tej potrawy nie istnieje!

Co jeść w Chorwacji
Mule to bardzo popularne danie, podawane w większości barów i restauracji w nadmorskich miejscowościach Chorwacji. Pyszne są nie tylko małże, ale i sos, możemy wybierać go skorupkami lub podawanym do małż chlebem!

Papalina

Papalina to nic innego jak szprotki, dobrze znane w Polsce jako oferta nadmorskich barów i restauracji. Tu smażone w głębokim tłuszczu, podane z ziemniakami i surówkami, stanowią nie tylko powrót do smaku, jaki znamy z Polski, ale też utrzymają w ryzach nasz budżet. Porcja papaliny, dostępna w większości jadłodajni, z reguły kosztuje mniej niż ryba czy czarny ryż – mi zdarzyło się za porządną porcję takich szprotek zapłacić jedynie 60 kun.

Papalina czyli szprotki
Szprotki są niedrogie, pyszne, do tego dość tanie w porównaniu z innymi daniami. Warto ich w Chorwacji skosztować!

Peka

Peka to nie potrawa, lecz rodzaj przygotowania mięsa, warzyw czy owoców morza w specjalnym naczyniu. Wychodzą z tego dania, których musisz skosztować! To tradycyjna kuchnia Chorwacji. Peka to żeliwne naczynie, do którego wkłada się warzywa i różne rodzaje mięs (cielęcinę, jagnięcinę, wołowinę, wieprzowinę, drób, a także np. ośmiornicę), nakrywa się to wszystko żeliwną kopułą i stawia na ogniu. Danie, które po przynajmniej półtorej godziny przygotowania wychodzi z tego naczynia, jest niesamowite: delikatne mięso, zarówno upieczone, jak i uduszone we własnym sobie, wręcz rozpływa się w ustach, a warzywa przesiąknięte aromatem i smakiem mięsa, dopełniają dzieła. Dania robione w peka można uświadczyć w wielu restauracjach, ale ze względu na długi czas oczekiwania, niektóre proszą klientów o zamówienie dania dzień wcześniej. Warto poczekać – tradycyjna kuchnia Chorwacji jest tego warta.

Co zjeść w Chorwacji
Ja rozpływający się z zachwytu nad ośmiornicą, czyli hobotnicą, przygotowywaną w stylu peka.

Co zjeść w Chorwacji, by poczuć bałkański smak? Właśnie warzywa, owoce morza i mięsa z peka. Ja jadłem mięsa (wołowinę, jagnięcinę, drób i wieprzowinę) z dodatkiem aromatycznych warzyw, jak i ośmiornicę, pieczoną i duszoną w całości. Była to jedna z najlepszych ośmiornic, które jadłem! Koszt dań peka? Tam, gdzie się stołowałem, za porcję mięsa i warzyw zapłaciłem 130 kun, za porcję ośmiornicy i warzyw – 170 kun.

10 potraw, których musisz spróbować
Mięso przygotowywane wraz z warzywami w peka to klasyczne, lokalne danie w Chorwacji.

ośmiornica czyli hrobotica

Nie ma pobytu na Bałkanach bez spróbowania ośmiornicy! Hobotnica – jak brzmi chorwacka nazwa oktopusa – jest podawana najczęściej jako lekko podgotowana, a następnie upieczona na grillu. Po czym poznać dobrze przyrządzoną ośmiornicę? Po zapachu, który rozchodzi się w knajpie, gdy jest dla nas przygotowana, a gdy trafi już na talerz, to po tym, że nie jest gumowata, lecz krucha i mięciutka. Różne restauracja podają ją w różny sposób – jadałem ją już w kawałkach, jak i w całości (spod peka). Na pytanie, co zjeść w Chorwacji, moja odpowiedź brzmi: ośmiornica. Tego dania musisz spróbować! Cena? Od 80 kun za niewielką porcję do nawet 170 kun w dobrej restauracji.

co zjeść w Chorwacji
Dobrze przyrządzona ośmiornica, podgotowana, potem upieczona na grillu, to uczta dla podniebienia!

Langustynki, czyli scampi

Scampi albo z grilla albo gotowane i duszone w sosie, to również jedno z dań, których musisz spróbować w Chorwacji. Jadalne jest wnętrze ogona oraz szczypiec. Do jedzenia używa się specjalnych szczypiec, którymi rozcina się twardy pancerz, by dotrzeć do białego, aromatycznego, pełnego morskiego smaku, delikatnego białego mięsa. Choć langustynki mogą odstraszyć swoim wyglądem, to zaręczam, są przepyszne. A jeśli mamy je w sosie, to sam sos, aromatyczny, z morską nutą, pomidorowy i gęsty – taki właśnie jadłem w jednej z restauracji w Skradinie – świetnie smakuje z podawanym do niej pieczywem i dopełni uczty. Koszt langustynek – 5 sztuk ze Skradiny w pysznym sosie, jak na zdjęciu – to koszt ok. 200 kun.

10 potraw w Chorwacji
Po rozcięciu pancerza wyciągamy pyszne mięsko. Jest z tym trochę zabawy, niemniej smak to rekompensuje.

Kalmary z grilla czyli Lignje na žaru

Co zjeść w Chorwacji, by poczuć jej morski klimat i poznać kuchnię? Kalmary z grilla! To danie – mówiąc potocznie – wymiata pod każdym względem i jest jednym z moich ulubionych! Najczęściej 4 czy 5 sztuk kalmarów, zgrillowanych, pachnących, pysznych, z dodatkiem krążków ziemniaczanych i surówek, to czysty smak Chorwacji. Chyba nigdzie nie smakują tak, jak tutaj! Ja za porcję widoczną na zdjęciu, zapłaciłem w Makarskiej 90 kun. Można kupić je taniej, można drożej – ale zawsze warto! Miłośnicy owoców morza będą nimi zachwyceni! Kuchnia Chorwacji na jednym talerzu!

Co zjeść w Chorwacji
Kalmary z grilla to czysta poezja smaku. Uwielbiam i polecam do zjedzenia w Chorwacji

Pekara, czyli piekarnia, a w niej burek i jego różne rodzaje

Burek… O tych smacznych wypiekach pisałem już przy okazji opisywania kuchni bośniackiej (o tym, co warto zjeść w Bośni, co tam polecam, przeczytasz tutaj, kliknij ten link). Nazwa burek w Bośni zarezerwowana jest jedynie dla zawijaska z mięsem, natomiast w Chorwacji dotyczy burka tak z mięsem, jak i z serem czy szpinakiem. Jakie rodzaje tej potrawy zjemy w Chorwacji?

burek w wielu odsłonach
Piekarnia, czyli pekara, w niej takie oto cuda, które tylko czekają, by je schrupać!

Burek motani s mesom, czyli burek z mięsem

  • Klasyczny mięsny burek w takiej postaci, jak na zdjęciu, kosztuje między 10 a 12, a nawet 18 kun w Makarskiej (lipiec 2022). W środku pyszne mięso, a potrawa jest tak sycąca, że starczy na całe śniadanie dla jednej osoby. Mi szczególnie smakuje, gdy popijam ten burek kefirem.
Co zjeść w Chorwacji burek
Burek z mięsem to jedna z najpopularniejszych przekąsek w Chorwacji.

burek motani sa sirom, czyli burek z serem

  • Wypiek wytrawny, nadziewany białym serem. Niczym nie różni się od klasycznego burka, oprócz nadzienia. Koszt to również między 10 a 16 kun (w Bośni w 2021 r. jadałem je za ok. 1,20 – 2 BAM – marki bośniackie).
10 potraw, których musisz spróbować w Chorwacji burek
Burek z serem starczy spokojnie za całe śniadanie. Wytrawne nadzienie jest bardzo smaczne.

burek z ziemniakami, czyli pita z krompirom

  • To jest smakowy hit! Zawijasek w takiej formie jak na zdjęciu, bądź okrągły, nadziewany ziemniakami. Smak fantastyczny, danie szybkie do zjedzenia, wystarczy za całe śniadanie czy kolację! Cena taka, jak powyżej przy burku czy sernicy.
kuchnia Chorwacji 10 potraw
Nadzienie z ziemniaków ma niesamowity smak! Proste danie, a jakie pyszne!

Co jeszcze warto zjeść w Chorwacji?

Omówiłem 10 potraw, których trzeba tu spróbować. Tych 10 potraw to mój własny wybór – jadłem je, oceniałem, smakowałem, porównywałem ceny. Sami wybierzecie, kierując się własnymi gustami kulinarnymi, co z nich zjecie, czego nie ruszycie. Kuchnia chorwacka jest różnorodna, ale i międzynarodowa – bez problemu, nie chcąc kosztować miejscowych specjałów, kupicie tu dobrą pizzę, robioną na styl włoski, czy różnego rodzaju włoskie pasty. Ukłonem w stronę turystów z Polski są dania z wieprzowiny i kurczaka – znajdziecie tu kotlety, panierowane piersi, inne potrawy znane z polskiej kuchni.

W wielu restauracjach i barach obsługa rozumie, co mówi się w języku polskim. Widziałem również menu po polsku. Milion turystów w samym tylko 2021 r. z naszego kraju zobowiązuje do tego, by część potraw nie tylko przypominała to, co jemy w domach, ale i smakowała podobnie, jak nie lepiej. Tak więc, jeśli nie chcecie kosztować miejscowych ryb czy owoców morza, nie smakuje Wam jedzenia „peka”, to bez problemu zjecie coś bliższego nam smakowo i kulturowo.

Co z mięsnymi daniami? O cevapach pisałem przy okazji relacjonowania wakacji w Bośni. Oczywiście, możecie również zjeść tu cevapcici, pljeskavicę, nie tylko w chlebie samum czy bułce, ale również jako danie w barze.

Poniżej jeszcze kilka słów o wędlinach i owocach, których możecie skosztować w Chorwacji.

Szynka dojrzewająca oraz inne wędliny i produkty

Oprócz wymienionych powyżej 10 potraw, których musisz spróbować w Chorwacji, warto również zapoznać się z miejscową ofertą wędlin, serów czy owoców. Ceny owoców i warzyw zbliżone (rok 2022) do cen polskich, ale za kilogram moreli, brzoskwiń nie zapłacimy więcej niż 20 kun na miejscowym targowisku (w marketach jeszcze taniej). Winogrona zielone bezpestkowe w lipcu w Makarskiej kosztowały ok. 13-14 kun za kilogram, więc taniej, niż w Polsce. Czarne winogrona – 25 kun. Pół kg czereśni w markecie – 18 kun, a za kilogram na targu ok. 25 kun.

Omis, Chorwacja
W tych zaułkach czają się fantastyczne miejsca, gdzie można dobrze zjeść!

Pršut, czyli szynka dojrzewająca

  • Tradycyjna bałkańska szynka dojrzewająca, którą zajadałem się swego czasu w Czarnogórze, jest bardzo popularna w Chorwacji. Można ją kupić paczkowaną, można też na plasterki w marketach typu Konzum czy w sklepach wędliniarskich. Jest ciągliwa, ma słonawy smak, a paseczki tłuszczu idealnie dopełniają jej charakterystycznego smaku. Koszt paczkowanej wędliny to ok. 17 – 20 kun za opakowanie, ale polecam kupno świeżej na plasterki – zapłaciłem 80 kun za 35 dkg w Konzum. Jeśli nie wiesz, co zjeść w Chorwacji na śniadanie, ta szynka będzie dobrym rozwiązaniem!

Mortadela po chorwacku we włoskim stylu

  • W Polsce mortadela ma opinię najgorszej i najtańszej wędliny, a tymczasem we Włoszech, skąd pochodzi, nazywana jest królową wędlin i ma zupełnie inny smak. Jeśli wybieracie się na wakacje do Chorwacji, spróbujcie mortadeli, sprzedawanej w tutejszych sklepach. Jest tłusta i smaczna, nadziewana ziarenkami pieprzu, orzechami bądź oliwkami. Smakuje jak ta oryginalna z Włoch. Krojona w cieniutkie plasterki, na miejscowym chlebku z masłem czy białym serkiem, stanowi wykwitną kanapkę. Koszt za 20 plasterków to ok. 30-40 kun.
kuchnia Chorwacji 10 potraw, których musisz tu spróbować
Podczas pobytu w Dalmacji warto skusić się na ośmiornicę. To jedna z 10 potraw, które polecam do zjedzenia w Chorwacji.

Podsumowanie

Co zjeść w Chorwacji? Jak kuchnia Chorwacji wygląda na tle innych? Jakich dań musisz tu spróbować?

  • w Chorwacji zjesz zarówno dania regionalne, wykonane choćby w technice „peka”, jak i potrawy znane Ci z własnej kuchni,
  • szczególnie polecam miejscowe ryby oraz owoce morza,
  • masz alergię na owoce morza? Przygotuj się na pytanie o to w niektórych restauracjach,
  • dobre knajpy pękają w szwach od liczby gości, kilkakrotnie stałem w kolejce do wejścia, do niektórych potrzebna jest rezerwacja,
  • butelka wina do obiadu, szczególnie białego do owoców morza czy ryb, uwieńczy Twoją ucztę w danym miejscu, koszt od 100 kun w górę,
  • ośmiornica, kalmary czy langustynki to raczej dania dla dorosłych. Nie trać pieniędzy na zamawianie ich swoim dzieciom, one zadowolą się frytkami z kurczakiem,
  • jeśli chcesz zamówić danie w technice „peka”, często musisz złożyć zamówienie w restauracji z jednodniowym wyprzedzeniem,
  • uwaga: płaci się za konkretne danie, a nie za 100 g (jak w Polsce w przypadku ryby). To oznacza, że na stół wjedzie Ci cała ryba,
  • uważaj na ziemniaczki, towarzyszące wielu daniom, są tak pyszne, że nie można się od oderwać.
10 potraw, których musisz spróbować w Chorwacji
Kalmary z grilla to wspaniałe połączenie delikatnego mięsa i aromatu grilla. Zapach tak nęci, że trudno mu się oprzeć. A smak? Przekonajcie się sami!

Podoba Ci się ten wpis? Dołącz do mnie na Facebooku i bądź na bieżąco z moimi poradami, podróżami i przepisami!

Czytaj również: