Przepis na Ćevapčići – inaczej cevapy, cevapcici – czyli bałkańskie danie mięsne w formie krótkich, grubych kotlecików, przypominających kiełbaski. Wyrabia się je z mieszanego mięsa wołowego czy baraniny, z dodatkiem najprostszych przypraw: sól i pieprz. W zależności od regionu lub przepisu, można też dodać inne przyprawy, również np. czosnek i cebulę. Ja jednak trzymam się klasycznego przepisu, urozmaicając smak jedynie przyprawą harissa. Mięsko na Čevapćići formuje się w dłoniach w formie wałeczków i wrzuca na ruszt lub patelnię. Cevapy pieczone na prawdziwym ogniu pięknie pachną i smakują wyśmienicie. Zobaczcie mój przepis, wypróbujcie w domu!
Przepis na Ćevapčići. to Bośnia w czystej postaci
O ćevapčići pisałem już w tekście o kuchni bośniackiej (link tutaj). Dziś pokażę Wam, jak to danie, stanowiące jeden z najważniejszych punktów kuchni bośniackiej, wykonać w domowych warunkach. Podam Wam przepis na ćevapčići – prosty, nieskomplikowany. Ten przepis zapamiętacie z łatwością, a ja mam cichą nadzieję, że polubicie też smak ćevapčići. Dla mnie nie ma wyjazdu do Bośni bez skosztowania tych przysmaków w lokalnych barach.

Ćevapčići składniki
- 2 rodzaje mięsa mielonego (różne gatunki – oryginalnie jagnięcina lub cielęcina, w naszych warunkach może być wieprzowina, z małym dodatkiem wołowiny) – 1,5 kg (z czego 3/4 to wieprzowina, 1/4 wołowina),
- sól, pieprz, (ja dodaje jeszcze przyprawę harrisa),
- zimna woda do wyrobienia masy,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- odrobina oleju (jeśli smażymy na patelni), olej przyda nam się też do formowania ćevapčići palcami,
- patelnia, najlepiej grillowa lub grill.

Jak przyrządzić
Przepis na ćevapčići wygląda zatem tak: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Jak już pisałem, w oryginalnym przepisie stosuje się jagnięcinę lub cielęcinę. W Polsce możemy te mięsa zastąpić mieloną wieprzowiną z niewielkim dodatkiem mielonej wołowiny. Cevapy z tych gatunków mięsa też wyjdą dobre.
Ćevapčići najlepiej zaplanować dzień wcześniej: do mięsa dodajemy przyprawy: sól, pieprz i opcjonalnie harrisę (pamiętamy, że mięso mielone zabiera dużo soli, więc tutaj musimy próbować w trakcie, czy smak już nam odpowiada), dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej i dodając trochę zimnej wody mieszamy całość. Następnie odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, by masa przeszła przyprawami. Ale jeśli nie mamy tyle czasu, to spokojnie kilka godzin w lodówce wystarczy.

Formujemy wałeczki
Następnie rozpalamy grilla lub rozgrzewamy patelnię. W międzyczasie z mięsa formujemy w dłoniach małe kotleciki w kształcie cygar.


Gdy tłuszcz na patelni bądź grill osiągną odpowiednią temperaturę, kładziemy tam nasze pyszności i smażymy (opiekamy) ze wszystkich stron.
Smażymy ćevapčići
W przypadku użycia patelni, po około 6-7 minutach na koniec smażenia przykrywamy patelnię pokrywką i dopiekamy jeszcze na mniejszym ogniu około 1-2 minuty. Robimy to po to, żeby nasze ćevapčići doszły i nie były surowe w środku.



Jak podawać?
Ćevapčići czyli cevapy podajemy na ciepło, np. z pieczywem i dowolną sałatką ze świeżych warzyw.

Mi zdarzyło się jeść cevapcici z hummusem (przepis znajdziecie tu) i z lawaszem (przepis tu). Najlepiej jednak, moim zdaniem, cevapy smakują podane na sposób bośniacki – z pokrojoną w drobną kosteczkę surową cebulą i kajmakiem (sprawdź mój przepis na bałkański kajmak po polsku tutaj) oraz chlebkiem somun. Kajmak możemy w naszych polskich warunkach zastąpić gęstym bałkańskim jogurtem, cebula jest u nas powszechnie dostępna (zaręczam, że podana w taki sposób z ćevapčići smakuje zupełnie inaczej), a chlebek somun zastąpić lawaszem lub zwykłą pitą.
Idealne na obiad lub grill
Ćevapčići sprawdzi się jako danie obiadowe (z przygotowanej przeze mnie porcji mięsa wyszło, jak widać na zdjęciu poniżej, całkiem sporo kotlecików). Cevapy to również idealne danie na rozpoczynający się już w Polsce sezon grillowy. Miałem okazję poczęstować własnoręcznie wykonanymi ćevapčići uczestników spotkania podróżniczo-kulinarnego na gdańskim Ujeścisku (link do relacji tutaj).

Po bośniacku – prijatno, po słoweńsku – dober tek, a po polsku – smacznego!
Podoba Ci się ten wpis? Dołącz do mnie na Facebooku i bądź na bieżąco z moimi poradami, podróżami i przepisami!
Czytaj również:
- Gdzie zjeść w Sarajewie, co zjeść na bazarze Baščaršija. Smaki Sarajewa
- przepis na gruzińskie chaczapuri
- przepis na jogurtowy lawasz
- przepis na sałatkę szopską
- przepis na pleskawicę – bałkańskiego burgera
- przepis na węgierski langosz
- przepis na słowackie haluszki
- przepis na arabski hummus
- przepis na arabski falafel
- Bośniacka kuchnia – 10 potraw i napojów, których musisz tu skosztować
- Co zobaczyć w Sarajewie? Atrakcje stolicy Bośni – mój autorski wybór
- Bośnia na wakacje: Blagaj – po prostu piękne miejsce
- Bośnia na wakacje: Sarajewo – tu bije serce Bałkanów
- Bośnia na wakacje: Mostar to nie tylko Stary Most
- Bośnia na wakacje: wodospady Kravica, cud natury blisko Međugorje
- Bośnia na wakacje: Počitelj, malowniczo i piracko
6 thoughts on “Przepis na Ćevapčići czyli cevapy, bałkański przysmak. Zrób to w domu”
Pingback: Bośniacka kuchnia, czyli 10 potraw i napojów, których musisz skosztować
Pingback: Bałkanica - bośniackie klimaty w dzielnicy Ujeścisko
Przepis bardzo fajny i pewnie kiedyś skorzystam, ale powiedz jak sprawdza się naklejka na ścianę po której piszesz kredą? Jak ją czyścisz?
Dziękuję za opinię i zachęcam do skorzystania z przepisu. Co do naklejki na ścianę, wystarczy przetrzeć ją gąbką
Pingback: Bałkański kajmak po polsku - zrobisz go w 5 minut!
Pingback: Bryndzowe haluszki - tradycyjne danie prosto ze Słowacji