Nalewka z żurawiny, czyli żurawinówka, wykonana samodzielnie, gości w mojej kuchni od lat. To pyszna prozdrowotna nalewka, w której w roli głównej występuje żurawina. Żurawinówka to nie tylko pyszne owoce zaklęte w aromatycznym, klarownym napitku, ale i czysta przyjemność smaku oraz zdrowie.
Nalewka z żurawiny, czyli żurawinówka
W cyklu „Na ścieżkach smaku” publikowałem i nadal będę publikował przepisy z różnych stron świata na potrawy, który jadłem podczas moich podróży. Nie może tu zabraknąć również i polskiej kuchni, stąd dziś przepis na nalewkę z owoców, które rosną właśnie w Polsce.
Żurawina, samo zdrowie
Dużo wiadomo o prozdrowotnych właściwościach żurawiny. To prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Jest niezastąpiona przy schorzeniach dróg moczowych, ma działania wzmacniające, przeciwbakteryjne, jest cennym źródłem polifenoli, czyli przeciwutleniaczy. Prozdrowotna nalewka z żurawiny, czyli żurawinówka, również zachowuje właściwości owoców. Rozgrzewa, wzmacnia odporność, wpływa na przemianę materii, działa przeciwbakteryjnie, no i smakuje wybornie. Oczywiście, ze względu na zawartość alkoholu, pijemy ją umiarkowanie! Zobaczcie, jak zrobić taka nalewkę. Specjalnie dla was podaję swój stały od lat, sprawdzony przepis, który podejrzałem kiedyś na blogu odczarujgary.pl.
Składniki
Podstawą nalewki są owoce – twarde, zdrowe, które najlepiej kupić u sprawdzonego sprzedawcy. Do wykonania nalewki potrzebujemy:
- 3 kilogramy owoców żurawiny,
- półtora litra wódki,
- 6 szklanek cukru,
- pół litra spirytusu – może być nalewkowy,
- dodatkowo: blender bądź tłuczek do ziemniaków, dwa trzylitrowe słoje, dwa opakowania gazy, opcjonalnie filtr do kawy, około 6-8 półlitrowych butelek do zlania nalewki.
Żurawinówka – jak ją przygotować?
Owoce żurawiny zaraz po zakupieniu należy przemrozić w zamrażalce przez dwa, trzy dni. Po tym czasie owoce wyjmujemy z zamrażarki, myjemy, przebieramy, wyrzucamy zepsute, usuwamy patyczki (mi trafił się kiedyś nawet kawałek drewna!) i liście.
Żurawina kontra blender
Przygotowane w ten sposób owoce osuszamy na papierowym ręczniku i rozbijamy blenderem, ewentualnie używamy tłuczka do ziemniaków, co jednak wymaga to krzepy. Uwaga na sok, bo mocno pryska! Najprościej zrobić to blenderem w słoju, w którym nalewka będzie się macerować. Słój musi być umyty i osuszony.
Zalewamy owoce alkoholem
Rozgniecione czy zblendowane owoce zalewamy wódką, zakręcamy słój i odstawiamy w ciemne, suche miejsce na okres 10 dni.
Zlewamy nalew i odciskamy owoce
Po upływie 10 dni przez sitko zlewamy do garnka powstały z soku i alkoholu nalew. W słojach pozostanie sporo owocu, w którym jeszcze jest sok. Odciskamy go do naczynia z nalewem, używając zwykłej aptecznej gazy (panie w aptece sprzedadzą specjalną gazę w dużych płachtach, gdy poprosicie o gazę do zlewania nalewek). Nasza nalewka żurawinowa jest już częściowo zrobiona!
Podgrzewamy nalew i mieszamy z cukrem
Podgrzewamy delikatnie garnek z nalewem, wsypując do niego 6 szklanek cukru i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Nie gotujemy, jedynie lekko podgrzewamy! Jeśli wolicie bardziej wytrawną, mniej słodką nalewkę, można tego cukru dać mniej, można też dodać więcej – to zależy od Waszych smakowych preferencji.
Mieszamy ze spirytusem
Wystudzony, posłodzony nalew mieszamy ze spirytusem i znów wlewamy do czystych, umytych słojów. Zakręcamy i odstawiamy na ok. 2 tygodnie w ciemne, suche miejsce. Niech żurawinówka się przegryzie.
Przelewamy do butelek
Po upływie 2 tygodni zlewamy nalewkę do butelek. Możemy użyć gazy lub filtru do kawy, by odcedzić część osadu, choć i tak zawsze osiądzie trochę na spodzie butelki. Butelki zakręcamy – żurawinówka gotowa! Z podanych przeze mnie proporcji wyjdzie Wam blisko 8 półlitrowych butelek!
Dobra do wypicia i na prezent
Nalewka żurawinowa, czyli żurawinówka, to jeden z ulubionych prezentów moich przyjaciół, których obdarowuje butelkami z okazji urodzin czy innych uroczystości. Uwielbiają ja też moi goście. Nalewka ma głęboki, rubinowy kolor, pięknie pachnie, a smakuje najlepiej. Im dłużej stoi, tym staje się smaczniejsza. Ale czy długo postoi, skoro jest taka dobra? Przekonajcie się sami!
Podoba Ci się ten wpis? Dołącz do mnie na Facebooku i bądź na bieżąco z moimi poradami, podróżami i przepisami!
Sprawdź moje proste do wykonania przepisy na znane dania z różnych stron świata:
- przepis na gruzińskie chaczapuri
- przepis na jogurtowy lawasz
- przepis na bośniackie cevapcici
- przepis na węgierski langosz
- przepis na słowackie haluszki
- przepis na arabski hummus
- przepis na arabski falafel
Czytaj również:
- recenzję książki o gdańskich mieszczkach, czarownicach i pokutnicach
- o szwedzkich śladach w historii Gdańska
- obejrzyj fotorelację z przelotu samolotem Cessna
- o wymianie Karty Mieszkańca na Kartę Mieszkańca ze zdjęciem
- o bezpłatnych przejazdach w ramach Karty Mieszkańca
- o bagażu podręcznym na liniach Easy Jet
- o chorobach w czasie podróży
- o podróżowaniu samolotem w okresie pandemii Covid-19
- o bagażu podręcznym w samolocie
- szukasz pomysłu na majówkę czy długi weekend w innym terminie? Sprawdź moje propozycje
2 thoughts on “Nalewka z żurawiny, czyli żurawinówka – zrób na zdrowie!”
Jak to możliwe, że wyjdzie 6 litrów nalewki z łącznie 2 litrów wódki oraz spirytusu?
Słuszna uwaga, dzięki! Licząc łącznie z sokiem z żurawiny to będzie jakieś 8 butelek. Na wszelki wypadek warto jednak mieć w zapasie jeszcze kilka przygotowanych butelek. Pozdrawiam 🙂