Chaczapuri, czyli gruziński smakołyk w naszej kuchni! Danie kaloryczne i niezwykle pożywne, co jest istotne szczególnie zimą. Przygotowanie chaczapuri nie zabiera dużo czasu, a efekt przepyszny. Zresztą, sami się przekonacie, gdy wykonacie ten gruziński smakołyk z mojego przepisu.
Ponieważ z powodu epidemii koronawirusa nie możemy, jak dawniej, bez ograniczeń polecieć do Gruzji (tekst piszę w styczniu 2021 r. ) – to niech ten gruziński smak pojawi się na naszym talerzu. W ten sposób chociaż kulinarnie nawiążemy do marzeń o wyjazdach – no i spotkamy się z inną kuchnią we własnych mieszkaniach, nie ruszając się dalej, niż do sklepu po składniki.
Urok chaczapuri
Chaczapuri to po prostu placki drożdżowe z nadzieniem serowym. Są różne odmiany tej potrawy: z nadzieniem mięsnym czy serem i jajkiem, ale i wtedy danie zmienia nazwę (przygotuję te przepisy również). Chaczapuri jest typową, prostą, gruzińską potrawą, urzekającą smakiem, przygotowaną z prostych składników.
Składniki
Podana poniżej proporcja wystarczy na cztery placki:
- Mąka typu 500 (0,5 kg)
- Sól (jednak łyżka)
- Drożdże (ok 30 g), bądź 8 g drożdży instant (jedno opakowanie)
- Letnia woda (jedna szklanka)
- Olej (2 łyżki)
- Cukier (szczypta)
- Ser typu feta, ew. bałkański lub owczy (400 g)
- Jajko (jedna sztuka)
Do tego: stolnica, wałek do ciasta, ew. patelnia, masło.
Chaczapuri – jak przyrządzić
Z mąki, drożdży, wody, oleju, soli i cukru zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. jedną godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich zagniatamy ponownie, formując w kule. Znów zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 25-30 minut.
Robimy nadzienie
W tym czasie przygotowujemy farsz: ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy 1 jajo, Mieszamy całość tak, żeby wyszła nam masa twarogowa.
Odstawiamy i czekamy, aż cztery kule ciasta zwiększą objętość.
Robimy placuszki
Gdy kule ciasta urosną, bierzemy jedną z nich i rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm, (możemy również rozciągnąć ciasto palcami).
W środek kładziemy 1-2 łyżki farszu i zwijamy placek w taki sposób, jak na zdjęciach: do środka.
Musimy to zrobić tak, żeby placek był sklejony, a nadzienie nie wyciekało. Możemy lekko rozwałkować, ale z wyczuciem (inaczej masa serowa może zostać wyciśnięta zewnątrz ciasta).
Pieczemy na patelni lub w piekarniku
Powiem szczerze: z patelni smakuje mi najbardziej. Suchą patelnię stawiamy na palnik i gdy się rozgrzeje, pieczemy na niej placek do zrumienienia z każdej strony.
Gotowy, gorący placek zsuwamy na talerz i taki właśnie gorący smarujemy masłem z jednej strony.
Jeśli chcemy upiec chaczapuri w piekarniku, to nastawiamy go wcześniej na temperaturę 180 stopni C i pieczemy placki na blasze pokrytej pergaminem, aż będą rumiane. Uwaga: nasze piekarniki pracują bardzo różnie, więc może się zdarzyć, że w wyższej temperaturze, w jakiej zazwyczaj piecze się chaczapuri (200 – 220 stopni), placek może wyjść nam zbyt suchy i twardy.
Jak podawać ten gruziński smakołyk
To prosta domowa potrawa. Możemy ją jeść od razu po przyrządzeniu na gorąco, z dodatkiem np. gruzińskiego wina i jakiejś sałatki. Możemy też zjeść sam placuszek bez dodatków. Jakkolwiek nie podany, zawsze smakuje wyśmienicie. Ten gruziński smakołyk jest kaloryczny, ale i bardzo syty, więc za dużo go nie zjecie! Smacznego!
O mojej wyprawie do Gruzji czytaj tutaj tutaj – kliknij link.
Sprawdź inne moje przepisy na dania z różnych stron świata – kliknij link.