Bałkański kajmak po polsku to kolejna potrawa z Bośni, czyli bośniacka kuchnia na naszym talerzu. Gdy słyszymy słowo „kajmak”, od razu na myśl przychodzi nam słodka masa z mleka i cukru, idealna do deserów. Tymczasem kajmak, bynajmniej nie z cukru, to również jedna z tradycyjnych potraw kuchni bałkańskiej. Szczególnie popularny jest w Serbii. Generalnie można go jeść na całych Bałkanach, ale i w Turcji, a nawet w Iraku i Afganistanie.
Dziś proponuję Wam prosty przepis na ten pyszny dodatek do potraw i kuchni nie tylko w Bośni. Niech odrobina egzotyki i smaków z górzystej Bośni pojawi się na naszym talerzu. No i spotkamy się z kuchnią innych krajów, nie ruszając się dalej, niż do sklepu po składniki. Bałkański kajmak jest w Bośni obowiązkowym dodatkiem do ćevapčići (sprawdź mój przepis na cevapcici tutaj).
Czym jest bałkański kajmak
Ja opisałbym go tak – to rodzaj gęstego, kremowego sosu o konsystencji serka, mocno śmietankowego w smaku, z dodatkiem soli. Jest podawany w Bośni do takich potraw jak plejskawica i wspomniane wyżej cevapcici. Idealnie podkreśla ich smak i dopełnia go. Podobnie jak ajvar, jest dla mięsnych potraw bałkańskich tym, czym w naszej kuchni np. majonez, musztarda czy ketchup.
Bałkański kajmak po polsku
Klasyczny turecki kajmak – jak podaje Wikipedia – przygotowuje się z bawolego mleka i śmietany kremówki. Jest to dość pracochłonne i trudne do wykonania. W polskich warunkach można posłużyć się przepisem na angielską clotted cream, czyli gęstą śmietanę, przygotowywaną z niepasteryzowanego mleka. Jednak realizacja tego przepisu również zabiera trochę czasu, no i łatwa nie jest.
Realizując w domowych warunkach kuchnię bałkańską, brakowało mi tego smaku kajmaku, dlatego postanowiłem poszukać w sieci przepisu. Po odwiedzinach wielu blogów znalazłem coś, co wpadło mi w oko od razu. Moim zdaniem najbardziej jest smakowo zbliżone do oryginału. Dlatego przygotowując bałkański kajmak po polsku, opieram się na przepisie, znalezionym na blogu Mirabelkowy.pl. Przesyłam serdeczne pozdrowienia dla Autorki, z innych przepisów z tego bloga też skorzystam.
Składniki
Wszystkie składniki na bośniacki kajmak po polsku powinny być w jednakowej temperaturze pokojowej, dlatego wyjmijcie je z lodówki na ok. 1 h przed zrobieniem potrawy. Uwaga: wszystkie składniki kupimy prawie w każdym sklepie!
- jedno opakowanie zwykłego serka wiejskiego 150 g
- 3/4 z 400 g kubka śmietany 18%
- jedno opakowanie serka typu feta, może być oryginalny, ale nie musi,
- mniej niż połowa kostki masła (jeśli mamy śmietanę kremówkę, to samego masła możemy dać minimalną ilość).
Jak przyrządzić
Do głębokiej miski przelewany 3/4 kubeczka śmietany. Dodajemy serek wiejski, pokruszony czy pokrojony ser typu feta, do tego pokrojone masło. Bierzemy do ręki blender i wszystko razem blendujemy, do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
Nie dodajemy żadnych przypraw, bo serek wiejski i ser typu feta mają swój smak, którym dopełnią nam smak kajmaku. W przypadku braku blendera można połączyć składniki łyżką czy rozetrzeć pałką. Można też użyć tłuczka do ziemniaków, który i zmiesza, i połączy nam to wszystko. No, ale blender – czy malakser – zrobią nam to szybko i dokładnie.
Po zmieszaniu składników i uzyskaniu kremowej konsystencji, bałkański kajmak po polsku jest gotowy do użycia. Można go podać od razu, można też przechowywać w lodówce, byle nie za długo.
Z czym jemy kajmak
Jak widzicie na zdjęciach, jadłem go z langoszem (sprawdź mój przepis na węgierski langosz w tym miejscu). Idealnie komponuje się z mięsnymi potrawami kuchni bośniackiej, jak wspomniane wcześniej cevapy czy pljeskavica (mój przepis na pleskawicę tutaj – kliknijcie link). Można posmarować nim jogurtowy lawasz (sprawdź mój przepis na lawasz w tym miejscu). Możecie go zjeść ze zwykłym chlebem, czy pieczywem chrupkim, bądź posmarować nim tosta. Można użyć bałkański kajmak po polsku zamiast masła czy serka, by posmarować nim dowolny rodzaj pieczywa, również słodkiej chałki (sprawdź mój przepis na egzotyczną chałkę w tym miejscu). Uwaga, jest kaloryczny, ale dodany do typowych bośniackich potraw i jedzony z umiarem, nie nabije dodatkowych kilogramów.
Słonawy smak i kremowa konsystencja idealnie wpasują się w wiele potraw, które można zjeść z dodatkiem kajmaku. Spróbujcie posmarować nim bułkę do domowego burgera, użyjcie do zwykłej kanapki, przyrządźcie go jako dip do warzyw czy kabanosów – sprawdzi się idealnie! Smacznego!
Podoba Ci się ten wpis? Dołącz do mnie na Facebooku i bądź na bieżąco z moimi poradami, podróżami i przepisami!
Czytaj również:
- przepis na gruzińskie chaczapuri
- przepis na jogurtowy lawasz
- przepis na bośniackie cevapcici
- przepis na pleskawicę – bałkańskiego burgera
- przepis na węgierski langosz
- przepis na słowackie haluszki
- przepis na arabski hummus
- przepis na arabski falafel
- Bośniacka kuchnia – 10 potraw i napojów, których musisz tu skosztować
- Co zobaczyć w Sarajewie? Atrakcje stolicy Bośni – mój autorski wybór
- Bośnia na wakacje: Blagaj – po prostu piękne miejsce
- Bośnia na wakacje: Sarajewo – tu bije serce Bałkanów
- Bośnia na wakacje: Mostar to nie tylko Stary Most
- Bośnia na wakacje: wodospady Kravica, cud natury blisko Međugorje
- Bośnia na wakacje: Počitelj, malowniczo i piracko